Snow film fest – filmový festival zimních sportů

Datum: neděle 06.11.2016
Start: 17:00
Vstup: studenti 80 Kč, ostatní 100 Kč

 

Celovečerní pásmo špičkových filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu, snow-kitingu a dalších zimních radovánkách přinese SNOW FILM FEST. Tento festival je bratrský festival Expediční kamery.

PROGRAM:
17:00 ZAHÁJENÍ + ÚVOD
17:05 Sibiřský traverz
17:35 Ledy a přílivy
18:10 PŘESTÁVKA
18:20 Whiskey berber
18:55 Tamara
19:15 Bulharské bílé zlato
19:45 PŘESTÁVKA
19:55 Bílé objetí
21:00 ZAKONČENÍ

Jaké filmy jsou letos v hlavním programu?

Tamara alpinismus
V roce 2012 Tamara Lunger poprvé spatřila 8 611 metrů vysoký vrchol K2. Pohled na něj byl ohromující v neposlední řadě pro to, že K2 je považována za nejnebezpečnější osmitisícovku. Již více než 80 horolezců zde přišlo o život. Přesto Tamara jako 28-letá zamířila opět do Pákistánu spolu s alpinistou Nikolausem Gruberem, aby čelila největší výzvě své horolezecké kariéry. Film je portrétem ženy, která miluje extrémy a žije pro ně. Film plný bolesti a strachu, ale i odhodlání a štěstí.
Sibiřský Traverz freeride
Dokument mapuje 9 288 km dlouhou lyžařskou výpravu po nejdelší železnici světa – Transsibiřské magistrále. Zvládnout celou trasu z Vladivostoku až do Moskvy může být zdlouhavý a nudný zážitek, pokud si neuděláte pár zastávek. A pokud máte s sebou lyže, nudit se rozhodně nebudete. Tým špičkových lyžařů a filmařů z proslulých Sherpas Cinema se po této slavné trase vypravilo, aby se seznámili s místní komunitou a prozkoumali sibiřský prašan.
Ledy a přílivy freeride, plachtění
V roce 2014 se šestice žen vydala na malé plachetnici z Islandu přes Dánsko až k západnímu pobřeží Grónska. Bez větších zkušeností se postupně seznámily s ovládáním lodě i pobytem na širém moři, kde po několik dní plavby nespatřily žádnou pevninu. V Grónsku pak prozkoumaly nové lyžařské cesty a sesbíraly data pro vědecké analýzy tohoto úžasně divokého kousku světa.
Whiskey Berber extrémní skialpinismus
Bratři Švihálkové alias Kejda Ski Team se v zimní sezóně 2014-2015 zaměřili na odhalování skialpového potenciálu marockého Atlasu. S cílem najít co nejzajímavější sjezdové linie v nejvyšších částech Atlasu vyrazili do severní Afriky hned dvakrát. A důraz byl kladen také na dokumentaristickou stránku věci. Výsledkem jejich snažení je film Whiskey Berber, který představí tři hlavní oblasti tohoto horského pásma, Mgoun, Toubkal a Tazarhart a tamní skiextrémové linie, zavede nás do rušného Marrakéše a ukáže skromný život Berberů, obyvatelů horských vesnic.
Expedice Švédsko zimní putování
Ultramaraton Arrowhead 135 severní Minesotou patří mezi padesátku nejnáročnějších závodů na světě. Donutit zmrzlé tělo ke zdolání 135 mil na sněžném kole, běžkách, nebo pěšky za 60 hodin totiž není žádná hračka. Film sleduje jednoho závodníka z každé kategorie bojujícího nejen s mrazy -48 °C, ale i sám se sebou. Jak správně rozvrhnout síly? Kolik hodin, nebo spíš minut, spát?
Bulharské bílé zlato freeride
Bulharské kopce můžou ve freeriderovi zpočátku budit rozpačitý dojem, nikde žádná dominanta a samé pláně. Jakmile se však ponoříte do jejich nitra, poznáte kouzlo krátkých, strmých a velmi technických sjezdů. Česká freeridová výprava za bulharským prašanem do pohoří Rila.
Bílé objetí lavinová problematika
Zima a sníh v horách láká velké množství sportovních nadšenců. I přes velký posun v předpovídání lavinového nebezpečí vzrůstají počty nehod s fatálními následky. Film je o lidech, kteří se dostali do smrtelného lavinového nebezpečí. Proč jsou ochotni cestovat stovky kilometrů a riskovat své životy?




Pro filmovou přehlídku SNOW FILM FEST se snažíme společně s porotou vybrat ty nejúspěšnější filmy celé sezony se zimní tématikou. Kritériem je především úspěšnost na velkých zahraničních festivalech, ale rádi porotě předložíme i české a slovenské filmy, které jsou často bezesporu stejně kvalitní a srdci našich diváků ještě bližší.
SNOW FILM FEST vás zve na filmy o absolutním extrému polárních expedic, šokujících výkonech sportovců i o tom jak prožívají své životy, když opadne adrenalin a je třeba se vyrovnat se situacemi na pokraji života a smrti. Na festivalu zažijete ohlušující ticho i nedozírnost arktických pustin stejně jako nádheru zasněžených hor a ledovců. Prožijete s aktéry situace, které vám možná odhalí, proč se vydávají na hranice svých možností a možná zjistíte, že je kousek „toho“ i ve vás.
Více o jednotlivých filmech na www.clubescape.cz. Vstupné studenti 80 Kč, ostatní 100 Kč.

 

Zpět na program

 

© 2008 Escape Klub Kuřim. Design by miji. Code by prasaac.